söndag 1 mars 2009

Sex bra sätt att bygga upp sitt nätverk för att få nytt jobb


Ett av de bästa sätten att få ett nytt jobb är att utnyttja och vidareutveckla ditt nätverk. Allt fler jobb annonseras överhuvudtaget inte ut. Och även om de gör det så är medarbetarnas egna nätverk företagens främsta källa för att rekrytera nya medarbetare eftersom man då har tillförlitliga referenser.

Tänk efter - alla människor du känner, det behöver inte bara vara din familj och närmaste vänner, är tipsare och kontakter. I tvättstugan, personalmatsalen och dagis, ja överallt träffar du människor som kan vara nyckeln till nästa jobb. Se till att alla dina vänner och bekanta vet vad du gör - och inte minst vad du vill göra. Berätta därför lite om vad du jobbar med för alla du känner, utan att bli tjatig och långrandig. Det viktiga är att de vet på ett ungefär vad du jobbar med. Eftersom arbetet är viktigt för alla, engagerar det också alla. Vet man att ett företag behöver anställa, tipsar man gärna sina vänner. Och tvärtom: Känner man någon som man tror skulle passa för en tjänst påpekar man det gärna.

Tycker du att ditt nätverk är för litet? Träffa mer folk och arbeta upp din sociala förmåga!

1. Gå med i föreningar och delta i deras aktiviteter
2. Använda lunchen till att hålla relationen med gamla vänner och bekanta vid liv.
3. Engagera dig i ditt företags interna personalaktiviteter.
4. Gå kvällskurser - vidareutveckla dina hobbyer.
5. Fortbilda dig på jobbet - seminarier, kurser är värdefulla mötesplatser med branschkollegor.
6. Be dina vänner att lyssna i sina nätverk för din räkning.

Observera att endast 25 procent av jobben kommer från formella kanaler, resterande 75 procent!!! kommer från informella.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Erik,

Vilken bra blogg du har om "Allt om att söka jobb". Passar bra i dessa tider. Vill även passa på att tipsa dig om www.chefsjobb.se där jag arbetar som webbmaster. Idag har vi 286 lediga chefsjobb och är den största hemsidan i Sverige på lediga chefsjobb. Vill du får du mer än gärna lägga upp vår webbadress i dina tips om jobbsajter.

Erik Olsson sa...

Alla sajter som presenterar ett utbud har sin plats hos mig. Hittar er inte på JobbTorget.se som vi samarbetar med.

 
Personligt bloggar
Blogglista.se