söndag 4 mars 2007

Tänk på ditt utseende när du söker nytt jobb


Det här är lite tabu men meriter i all ära. Det är lika mycket utseendet som avgör om du faller chefen i smaken. Första intrycket, första intrycket, första...

Mannen på bilden sökte jobb med två "olika" stilar och fick... ja, just det... ett jobb när han klätt sig som bilden visar.

Ja, så är det faktiskt, visar ny forskning.
– Att göra sig fin inför en anställningsintervju är inget nytt. Men nu har det skett en glidning där den fysiska framtoningen blivit lika viktig som hur man beter sig, säger Henrietta Huzell, doktor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet.

Vältränad in, tjock ut
Hon forskar om vilka krav som arbetsgivare har på sina anställdas utseende och tal.
Och det är inga obetydliga krav cheferna ställer!
• 90 procent vill att de anställda ska se vältränade ut.
• Sju av tio väljer helst bort personer med övervikt.

Tala vårdat
Men i princip alla sätter språket främst. Cheferna vill inte bara att de anställda ska tala vårdat, de får inte bryta heller.
Henrietta Huzell har ställt frågor om bland annat längd, ålder, hygien och piercingar till 2 500 arbetsgivare inom serviceföretag och detaljhandel. Men också finansbolag, banker och advokatfirmor.

Piercing och tatueringar bannlysta
Kraven ökar ju mer kundorienterat jobbet är men utbildningsnivån spelar också in. Ju lägre utbildning jobbet kräver, desto tuffare estetiska krav.
Piercing är tabu, liksom synliga tatueringar. Henrietta Huzell tycker att det är märkligt med tanke på att medelåldern bland cheferna var 47 år och att tatueringar är så vanliga inom vitt skilda grupper i dag.

Rekryterar cheferna verkligen efter de här kraven?
– Vi trodde att det skulle bli svårt att få cheferna att erkänna det, eftersom det inte är politiskt korrekt men de stod faktiskt för att det var så, säger Henrietta Huzell.

Ny trend
Det här är en trend som spridit sig från exempelvis England.
– I England syns klasstillhörigheten tydligt i kroppen, håret, klädstilen och hörs i språket. Men vi trodde att i ett mer jämlikt land som Sverige skulle det vara erfarenhet och formell kompetens som räknas. Så var det alltså inte.

Estetisk kompetens
Brittiska forskare som Henrietta Huzell jobbat med har varit med och tagit fram ett utbildningsprogram för att lära arbetssökande där att bli estetiskt kompetenta. Men det kan inte Henrietta Huzell tänka sig.
– Estetisk kompetens – vilket förfärligt ord! Nej, vi vill uppmärksamma att kraven finns och göra arbetsgivarna medvetna om det orimliga i att ställa dem, säger hon.

Proffsets bästa tips
• Var proper och diskret. Undvik en alltför personlig stil.
• Tänk över din stil. Du vet aldrig vilka värderingar du möter.
• Var öppen. Alla detaljer som bryter av mot helhetsintrycket bör man förklara.
• Undvik vita lögner. Låtsas inte att du tränar om du inte gör det.
• Prata nuet, inte dåtid eller framtid. Jag ska börja jogga. Jaha, här är det mycket snack och lite verkstad, tänker intervjuaren.
• Svär inte. Trots meriter och proper klädsel kan jobbet falla på att du pratar slang och svär.
Ska jag ta den svarta tröjan eller den vita blusen? De flesta av oss har nog stått framför spegeln och nervöst provat oss igenom garderoben innan anställningsintervjun. Kanske har partnern stått bredvid och lugnat:
– Du är ju jätteduktig, klart du får jobbet! Det hänger inte på kläderna.

Inga kommentarer:

 
Personligt bloggar
Blogglista.se