tisdag 10 februari 2015

5 enkla tips som kan ge nytt jobb



Nu börjar en ny säsong för den som är sugen på att byta jobb efter sommaren. Nyckeln till att hitta ett nytt jobb är att veta vad du vill. Så hur gör man för att hitta nytt jobb? Vi har samlat 5 enkla tips till hur du enkelt och effektivt hittar nytt jobb.
1. Sök efter rätt personer och miljö – inte efter rätt jobb
Detta är bland det viktigaste för att hitta en ny karriär. Det låter måhända kontroversiellt till en början men det viktiga är oftast vilka man jobbar med, att du springer med rätt flock, och inte exakt vad man jobbar med till en början. Låt säga att du är nyfiken på att arbeta för Företag XXX. Låt då inte det faktum att de inte ditt drömjobb hindra dig från att söka dig dit. Man måste börja någonstans, och om företaget är rätt, att du funkar bra med människorna som jobbar där, så formar du din arbetssituation efter ditt behov. Det är enklare att hitta rätt sysslor på ett ställe man trivs på, än att trivas med världens bästa jobb på ett ställe som du inte känner att du trivs med.
2. Sök inte utannonserande jobb om de inte verkligen är något du vill ha och har förutsättningar att få
Många gör misstaget att söka efter utannonserade arbeten. Det är långt från alla jobb som någonsin kommer ut ens på företagets egen webb, än mindre på arbetssökarsajter. Arbeten som är utannonserade på jobbsajter är oftast antingen översökta och benhårt konkurrentutsatta eller svårsålda av en anledning. Kom också ihåg att jobb som är utannonserade är något som företaget bakom lagt ut en massa pengar på. Det gör själva processen full av steg som är tidskrävande och att det vanligtvis är förknippat med en minutiös matchning av precis rätt profil. Om du är precis rätt profil, och jobbet verkar spännande skall du naturligtvis söka det jobbet.
3. Besök både företags- och jobbsökarsajter
Ett bra sätt att ta nästa steg i karriären är att besöka sajterna hos företag som du är intresserad av. Ofta säger ett företags sida en hel del om hur företaget är uppbyggt, vad de gör, visioner o s v. Om du inte redan vet det så ta reda på vad du vill göra hos din drömarbetsgivare. Vad är det som gör att du vill söka dig dit? Vad skulle du vilja göra? Varför skulle du passa för det? Vad kan du bidra med? Ge inte upp om du inte hittar något som verkar passa dig. Precis som påpekats tidigare är det mycket svårare att hitta rätt folk att jobba med, än att sedan hitta rätt sysselsättning. Att hitta rätt ställe är A och O. Om du tror dig gjort det skicka in en ansökan varesig de söker efter folk eller inte. Vad är det värsta som kan hända? Du har inget att förlora på att visa dig framåt när du söker nytt jobb.
4. Använd affärstidningssajter som barometer för var jobben finns
Affärstidningar har sedan länge varit det bästa sättet att se vilken bransch och vilka företag som är heta. Idag är det affärstidningarna och deras sajter som äger det epitetet. DI.se och E24.se har båda jobbannonser och koll på vilka bolag som är heta. Använd deras jobbannonser som barometer för vilka företag du kan låta dig inspireras av.
5. Om du hittar en intressant nisch så ska du utforska den maximalt
Det kan ibland vara så att man hittat företaget man tror sig vilja jobba för men fått nej. Ett bra sätt att gå vidare är att undersöka nischen inom vilken detta företag har sin marknad. Kanske har företaget du först var intresserad av egna länkar till konkurrensanalyser som leder dig till andra möjliga arbetsgivare inom samma bransch som du inte visste fanns

1 kommentar:

mb sa...

Bra skrivet! Kul med någon fler som driver en söka jobb-blogg. Kolla gärna in min och ge lite synpunkter=)www.dromjobbet.blogg.se

 
Personligt bloggar
Blogglista.se