onsdag 20 mars 2013

Så hittar företaget dig i databasen


Företagen kan enkelt gå in och söka efter den kompetens de behöver och kontakta intressanta kandidater via en kontaktförfrågan. Vi ska nu titta närmare på det här och delar därför upp det i följande frågeställningar:

- Hur söker de i databasen?
- Vilken information tittar de på först?
- Vad ska jag tänka på för att inte sållas bort vid en första sortering?

Databassökningen
Företag kan antingen göra egna sökningar i databasen eller köpa tjänsten från arbetsförmedlaren. Oavsett vilket sätt de väljer går sökningen till på ungefär liknande sätt. Sökningen grundar sig på ett sökfilter. Detta kan göras hur grovmaskigt eller finmaskigt som helst beroende på vad som söks. Det vanligaste är dock att man börjar väldigt grovt för att sedan korta ned antalet kandidater till hanterbar längd genom att man lägger till kriterier ett efter ett.

Hur ser rekryterarens lista ut?
Det som är viktigt ur kandidatsynpunkt i detta skede är att veta hur själva listan ser ut och vilken information som är kritisk. I listan ser rekryteraren kandidatens kön, ålder och den korta, personliga presentationen. Det är alltså ytterst viktigt att den korta, personliga presentationen är en kort men innehållsrik och effektiv text som gör att rekryteraren blir intresserad och vill gå vidare in på ditt CV.

- Bäst-före-datum
Listan är ordnad efter senaste inloggningsdatum. Dvs den som senast varit inloggad på sitt CV hamnar överst i listan. Informationen om när du senast varit inloggad syns också när man går in på ett CV och detta ses som viktig information från rekryterarens sida. Om det är ett tag sedan kandidaten var inne på sitt CV tolkas det som att de inte just nu är aktivt jobbsökande. Logga in på ditt CV då och då med användarnamn och lösenord, även om du inte vill göra några egentliga ändringar, bara för att indikera att du är aktiv och att ditt CV är aktuellt. Ligger senaste inloggningsdatum uppemot tre månader tillbaka i tiden ses det tyvärr som ett lite gammalt CV.

- Använd nyckelord
Sökning kan också ske på nyckelord. Detta innebär att man skriver in t ex WAP och alla kandidater som nämner WAP i sin personliga presentation (lång resp. kort) kommer att visas. Därför är det verkligen viktigt att du ser till att få med alla de s k nyckelord (som är relevanta för din kompetens och erfarenhet) som är viktiga för den bransch/det jobb du är intresserad av.

- Personlig presentation
Den personliga presentationen är en av de viktigaste delarna av hela ditt CV. Det lönar sig verkligen att lägga ner en del tid på att få den bra. Beskriv din person, din kompetens, dina erfarenheter ansvarsområden etc, vad du kan tillföra föra företaget och vad du har för mål på ett informativt och marknadsförande sätt. Om du tycker att du har fler viktiga ord som bör vara med men som du inte får med i den löpande texten, kan du gå en liten genväg. Efter presentationen gör du två listor på ord, en Kan och en Vill, där du skriver de ord du inte fått med, kanske ord som passar på dig och som nämns i annonser rörande de jobb du är intresserad av. På så vis kommer du med i en träfflista där dessa ord använts i sökningen.

Tänk på syftet med ditt CV. Du skriver inte för att få ett jobb utan för att du ska få komma på intervju. Skriv så att de blir intresserade av att träffa dig.

Till sist: skriv mer om ditt intresse för jobbet - och mindre om själva företaget.

Inga kommentarer:

 
Personligt bloggar
Blogglista.se