Nu kan det vara läge att förbereda ett jobbyte efter sommaren. Det finns inga givna regler för hur du marknadsför dig själv, men här får du några tips och råd inför skrivandet av din jobbansökan.
Annonsen – ditt viktigaste källmaterial
När du hittat en annons på ett jobb du vill söka, så finns det en del att tänka på. Läs först annonsen noggrant och ta reda på så mycket du kan om den lediga tjänsten. Vad kan man läsa ”mellan raderna”? Markera nyckelfunktioner i kravprofilen, som du sedan använder dig av för att matcha din kompetens mot. Fundera på om det är något mer du behöver veta. Missa inte tillfället att ringa den kontaktperson som finns angiven, det ger dig ytterligare ett tillfälle att bli ihågkommen på. I allmänhet uppfattas det positivt att man ringer. Respektera dock om arbetsgivaren skrivit i annonsen att de inte vill ha några telefonsamtal.
Dina dokument
Ansökan består av ett personligt brev och en cv. Skicka inte med kopior på betyg och arbetsgivarintyg om det inte efterfrågas specifikt. När det kommer in många ansökningar har arbetsgivaren inte tid att läsa alla bilagor. Din ansökan ska vara lättläst, överskådlig och rättstavad. Att det ska vara rättstavat handlar om kvalitetssäkring, och matchar nyckelord som noggrann, ordningsam eller "key functions" som att kvalitetssäkra.
Brevet
Syftet med brevet är inte att få jobbet, utan att få komma på intervju. Ditt brev måste därför snabbt fånga intresse. Ta inte med allt – fram med det som är relevant för jobbet! Inled brevet med det som är viktigast för arbetsgivaren. Du ska tidigt besvara frågorna:
- Varför vill du ha jobbet? (Fokus på vad du kan bidra med.)
- Varför vill du jobba just hos X-arbetsgivaren?
- Varför är du bäst lämpad för jobbet? (Dina kompetenser plus personliga egenskaper.)
Brevet ska vara kort, maximalt en halv till en A4-sida.
Anpassa brevet till det lediga jobbet och tonen i annonsen. Här kan även arbetsgivarens webbplats vara en bra informationskälla. Är språket formellt ska även du skriva formellt. En tumregel är: om annonsen är på engelska ska dina dokument vara på engelska och är den på svenska så använder du svenska. Anknyt till de nyckelord som finns i annonsen.
Vi rekommenderar att inte ange löneanspråk i din ansökan, inte ens om det står ”ange löneanspråk” i annonsen”. Skriv då i stället ”lönen kan diskuteras vid en intervju”. Det är lättare att förhandla sig till en bra lön när du fått veta mer om vilka krav som ställs och vilka övriga förmåner som ingår. Skriv ett nytt ansökningsbrev för varje jobb du söker och matcha mot kravprofilen i respektive jobb.
Curriculum Vitae, CV
CV betyder ”levnadsförlopp” och är en uppställning över din utbildning, tidigare jobb och andra viktiga meriter. I din cv kan du med kortfattade meningar beskriva dina personliga egenskaper, vad du presterat under utbildningen och i tidigare arbeten och koppla det till hur du ”framåt” kan omsätta dina kunskaper/erfarenheter i praktiken.
Du kan ha en inledande ingress och beskriva vad du har för målsättning. Vi rekommenderar att din målsättning sammanfaller med arbetsgivarens. Ditt fokus bör ligga på hur du kan bidra till verksamheten utifrån din kompetens, dina egenskaper, det vill säga din ”användbarhet” i jobbet du sökt.
Precis som med brevet (se ovan) bör du anpassa din cv för varje jobb du söker. Den ska vara intresseväckande och lätt att överblicka. Tänk igenom vilka rubriker du ska använda och vilken ordningsföljd de ska stå i. Som Här är annonsen ditt viktigaste källmaterial. Läs den noga och om din utbildning är din starkaste tillgång bör du börja med den. Under varje rubrik ska du börja med det du gjorde senast, så kallad omvänd kronologisk ordning, eftersom det oftast är mest intressant. Undvik luckor i tiden och se till att de meriter som är relevanta för tjänsten lyfts fram.
Bonus
Lyft gärna fram en erfarenhet eller kompetens som kanske inte efterfrågats, men som du har och ser användning av i verksamheten/jobbet du sökt
Referenser
Vi rekommenderar inte att du namnger referenser på det här stadiet; skriv istället: Referenser finns och lämnas på begäran. Däremot är det viktigt att förbereda dem. Ring upp och informera om jobbet du sökt och arbetsuppgifterna i huvudsak, kanske lite om vad du sysslar med just nu. Det brukar bli bästa resultatet. Helst ska det vara någon från arbetslivet, kanske någon från utbildningen, till exempel en chef och handledare från högskolan. Du måste hålla dina referenter uppdaterade så att de vet vilka jobb du söker.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar