tisdag 2 april 2019

Så skriver du en bra cv - 12 tips och råd


Skickar du ut hundratals CV:n utan att få ett enda svar? Troligen begår du något grundläggande misstag som skrämmer bort arbetsgivarna innan de ens hunnit läsa klart ditt brev. Att skriva en bra cv är en konst, en konst som kan skapa ett nytt jobb. Här kommer tolv konkreta tips kring hur du skriver din cv, tips som får dig på en första intervju. Arbetsförmedlare och rekryterare hittar du här.

1. Person- och kontaktuppgifter
Namn, adress, telefonnummer, mejladress, födelsedata och eventuellt civilstånd.

2. Personliga egenskaper
En kortfattad personlig presentation med fokus på dina styrkor och positiva egenskaper. Är du kreativ, ambitiös, stresstålig, flexibel, självständig, bra på att samarbeta, serviceinriktad, har bra ledaregenskaper?

3. Professionella ambitioner
En kort redogörelse för dina långsiktiga mål i arbetslivet och vilka kunskaper du skulle vilja utveckla.

4. Utbildning
För varje utbildning anger du utbildningens namn och eventuella inriktning, utbildningsanordnare och vilken tid du gick utbildningen. Skriv även något om innehållet i utbildningarna och vad du lärde dig.

5. Uppsatser/Examensarbete
Om du har en akademisk examen kan du kort beskriva dina C- och D-uppsatser eller ditt examensarbete.

6. Arbetslivserfarenhet
För varje anställning anger du befattning, anställningsform, arbetsgivare och vilken period anställningen varade. Beskriv även dina arbetsuppgifter och berätta lite om vilka kunskaper och erfarenheter du fått på de olika jobben.

7. Språkkunskaper
Ange vilka språk du kan, samt hur väl du behärskar dem. Till exempel ”Grundläggande kunskaper”, ”Goda kunskaper” och ”Flytande”.

8. Datorkunskaper
Ange vilka program du behärskar, samt på vilken nivå. Här kan du använda termer som ”Grundläggande kunskaper”, ”Goda kunskaper” och ”Mycket goda kunskaper”.

9. Övriga kunskaper och erfarenheter
Övriga uppgifter som kan vara av intresse för arbetsgivaren är körkort, värnplikt, ideellt arbete, längre utlandsvistelser m.m.

10. Fritidsintressen
Ett CV innehåller ofta en rubrik där du kan skriva lite om dina intressen och vad du gör på fritiden. Om du är grym på att windsurfa så kan en sådan här bild bli tungan på vågen... ;)

11. Referenser
Det är bra om du i ditt CV kan hänvisa till ett par olika referenspersoner som arbetsgivaren kan kontakta för att få veta lite mer om dig. Exempel på referenspersoner kan vara före detta arbetsgivare, kollegor, handledare eller lärare. Ange referensernas namn, titel, arbetsplats och telefonnummer. Glöm inte att fråga personerna i förväg!

12. Bilagor
Väldigt få arbetsgivare vill ha en hel hög med kopior på betyg och andra intyg med din ansökan. Oftast räcker det med examensbevis eller liknande från din högsta utbildning och arbetsintyg från din senaste anställning. I många fall behöver du inte skicka med några betyg eller intyg alls med ansökan, utan det räcker att du tar med dig papperen när du kommer på anställningsintervju. Om det inte framgår i annonsen om och i så fall vilka bilagor arbetsgivaren vill ha in med ansökan så kan du ringa till den som är kontaktperson och fråga. Kom ihåg att aldrig skicka några originalhandlingar, utan se istället till att göra kopior och låta någon bevittna kopiorna

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
 
Personligt bloggar
Blogglista.se