lördag 1 februari 2014

Så hanterar du jobbintervjun

Att ge ett gott första intryck är oerhört viktigt. Det första intryck arbetsgivaren får kan grunda sig på klädsel, fysik, kroppsspråk, frisyr, sättet att tala och personkemi. Kläd dig propert, aldrig extremt. En neutral klädsel signalerar att du är villig att kompromissa och inte hela tiden måste framhäva dig själv. Ta bort iögonenfallande smycken och föreningsemblem etc. Undvik starka parfymer, ät inte stark mat och rök inte precis innan du ska gå in på intervjun. Välputsade skor är alltid en fördel. Och något viktigt - kom i tid, presentera dig och ta i hand. Ha med alla papper och betyg du vill lägga fram, och gärna kopior som du kan lämna ifrån dig.

Under intervjun
1. Tacka ja till erbjuden dryck, det ger en första kontakt och du får också tillfälle att ta små drickpauser under intervjun.
2. Har du förberett dig ordentligt gäller det bara att försöka slappna av och tänka på att ge ett öppet, ärligt och positivt intryck.
3. Tänk på kroppsspråket. Sitt rak i ryggen, sök ögonkontakt, var lugn och undvik att flacka med blicken.
4. Försök känna av vad intervjuaren är ute efter för information och anpassa dina svar efter detta. Generellt är arbetsgivaren mest intresserad av dina yrkesmässiga meriter. Svara därför relativt kortfattat på frågor som rör dina fritidsintressen, familjeförhållanden och dylikt och lägg istället tyngdpunkten på sådant som är relevant för tjänsten.
5. Vänta gärna en stund innan du börjar ställa frågor. Då har du tid att känna av vad som är viktigt för intervjuaren och kan lättare ställa de rätta frågorna. Lönefrågan bör du låta arbetsgivaren ta upp, vanligen tas detta upp sist i intervjun.
6. Innan du lämnar intervjun bör du se till att få besked om vad som händer sedan.
7. Avsluta med att tacka intervjuaren för en trevlig intervju.

Efter intervjun
Tänk igenom hur intervjun avlöpte. Vad gick bra, och vad kan du göra bättre till nästa gång? Om du inte får jobbet kan det vara bra att kontakta arbetsgivaren och fråga vad det var som fällde avgörandet. Svaret du får kan kanske hjälpa dig i framtida intervjuer. Ge aldrig upp!

Du hittar jobb via JobbTorget 

Inga kommentarer:

 
Personligt bloggar
Blogglista.se