lördag 10 mars 2007

Hitta nya jobb innan de når arbetsmarknaden

Det är viktigt att veta hur man gör för att söka jobb på företag som ännu inte utannonserat tjänsten. Skicka aldrig in dina papper utan en klar strategi och hoppas på turen att bli erbjuden jobb. Det övertygar inget företag om att du har energi nog att driva deras verksamhet framåt.

Här är tre fallgropar du ska undvika när du söker jobb.

1. Skicka aldrig bara in dina papper.
Det är bara ett slöseri med porto, du måste först höra att det finns något som helst intresse. Det fungerar lite som med oönskad reklam. Chansen att lyckas med reklam blir större om du har någon kontakt med kunden innan, och denne sagt sig vara positiv till att veta mer om produkterna. Det är samma sak när du marknadsför dig själv.

2. Ge dem inte chansen att tro att du är lat.
Tro på dig själv skriv inte något som visar att du tvivlar på din egen förmåga. Om den ansökande inte tror på sig själv, varför ska en arbetsgivare göra det då?

3. Ring inte upp företaget utan att vara förberedd och påläst.
Företag fungerar som människor; de är fåfänga, och det kan du dra nytta av. Att du ringer till just dem, därför att de verkar ha de bästa möjligheterna, attraktivaste arbetsmiljön, bäst rykte eller är bäst i branschen. Det är därför du ringer till dem och på så sätt känner företaget att de drar till sig de bästa.

Försök att uppfylla dessa tre kriterier så ökar dina chanser.

1. Agera med självförtroende.
Att utstråla självförtroende är ett måste om du ska bli aktuell för en tjänst på ett företag som kanske inte har akut behov av nya medarbetare. Den personalansvariga ska i princip få tanken ”Oj, tar jag inte chansen nu och anställer den här killen kommer han arbeta för en konkurrent snart, och det vore inte bra.”
Det är härligt att bli uppringd av någon med självförtroende, som inte bara berättar om vad de inte gjort och vad de inte kan.

2. Få till stånd ett personligt möte.
För att skilja ut sig bland alla andra som skickar in sina papper till företaget måste du ge dem ett ansikte att komma ihåg. När en nyanställning blir aktuell är chansen större att de vänder sig till en person som de redan träffat och vet lite om. Har de inte tid? Bjud ut dem på lunch, alla måste äta. Accepterar de är du intressant för dem. För 60 spänn får du ett gyllene tillfälle att marknadsföra dig själv.

3. Återkom flera gånger
När du pratat med företaget och skickat in dina papper läggs de bland andra spontanansökningar. När en tjänst ska tillsättas kanske högen innehåller 100-tals intresseanmälningar. Det är svårt för en upptagen avdelningschef att komma ihåg just din ansökan bland alla papper. Risken är stor att företaget hör av sig till den som ligger högst upp i högen och pratade med dem senast. Ring därför flera gånger. 5-6 gånger får du räkna med. Företag gillar när någon inte viker ner sig. När de ser personer som försöker överstiga problemet istället för att sätta sig ner med armarna i kors, då signalerar du att du kan bemästra problem som dyker upp i arbetet också.

Så här gör du:
- Leta upp företag i din bransch.
- Läs på om företaget på deras webbsida, de flesta företag har bra information om sina tjänster/produkter och vad de letar efter hos nya medarbetare.
- Ring upp företaget. Berätta varför du blev intresserad av just dem och vilka erfarenheter och kunskaper du besitter. Fråga om deras rekryteringsbehov.
- Fråga om du får komma förbi för att presentera dig, eller om de vill ta en lunch med dig. När de säger att du låter intressant och ska återkomma när rekryteringsbehov uppstår, tacka så mycket. '
- Ring tillbaka inom två veckor.
- Fortsätt ringa.

Inga kommentarer:

 
Personligt bloggar
Blogglista.se