onsdag 19 mars 2008

Starta eget – skapa ditt nya jobb



Att ha ett eget företag är något många drömmer om. Men varför låta det förbli en dröm när det - ganska enkelt - kan bli verklighet. Det viktiga är att ha en bra, och väl bearbetad, affärsidé. Sverige behöver entreprenörer nu!

Tänk på:
- Vilken målgrupp söker du?
- Hur ska du nå "din" målgrupp?
- Har du någon budget?
- Kan du få bidrag?
- Vilka lagar gäller?
- Vilken företagsform passar just dig? (se nedan)

Här ska vi presentera några som gör det enklare att ta steget från idé till eget företag:

• ALMI Företagspartner >>
En riktig resurs när du ska sätta igång. Här får du hjälp att undvika de vanligaste misstagen. ALMI beslutar om s k Nyföretagarlån, Företagarlån till unga företagare och Företagarlån till kvinnor.

• Företagarnas Riksorganisation >>
Ger råd vid nyetablering och erbjuder sina medlemmar (över 90 000) kostnadsfri rådgivning i bl a juridiska frågor.

• NUTEK >>
Verket för näringslivsutveckling. Erbjuder kostnadsfri vägledning samt ger upplysningar om regler och krav för företagare.

• PRV >>
Är en förkortning av Patent- och registreringsverket. Här finns en väl utvecklad steg-för-steg guide som förmedlar hur du ska gå tillväga när du vill starta eget (bolagsform?), söka patent, eller registrera ett varumärke.

• Skatteverket >>
En bra resurs som tillhandahåller tjänster inom: skatter, blanketter och broschyrer. Du får även svar vid konkreta frågor. Matnyttig sajt.

• Kommuninformation >>
Besök din kommuns hemsida: www.kommunensnamn.se Här får du information om det lokala näringslivet. Kontakta näringslivssekreteraren för service.

• Exportrådet >>
Kanske lite överkurs men bra om du ska gör affärer utomlands. Här får du exportinformation och kan följa vår exportutveckling. Du kan ta kontakt med en exportkonsult. Har bra nättjänster.

• SUF >>
Står för Svenska Uppfinnareföreningen, som arbetar för bättre villkor för vårt lands uppfinnare. Här får du tips, hjälp och stöd i innovationsprocessen.


Företagsformer:

Enskild firma :
[EF] är den enklaste företagsformen. Du är dock personligen ansvarig för firmans ekonomi. Firman måste inte registreras, men det kan underlätta i kontakter med kunder, leverantörer och bank.

Handelsbolag :
[HB] är en juridisk person med minst två ägare som solidariskt är ansvariga för företagets ekonomi. Handelsbolag ska alltid registreras.

Aktiebolag :
[AB] är en juridisk enhet med ett aktiekapital på minst 100 000 kronor. Bolagets aktieägarna ansvarar endast för aktiekapitalet. Att bilda och driva ett aktiebolag kräver mera kunskap. Till exempel krävs en auktoriserad revisor.

Dessutom:

Franchising : är ett sätt att bli sin egen utan att börja från början. Det är då företag som hyr ut rätten att använda deras företagsnamn och affärsidé till andra företagare. Du får då tillgång till ett utprovat och färdigt affärskoncept.

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
 
Personligt bloggar
Blogglista.se